Masak-masak versi simple lagi..
Honestly i ols memang suka masak yg simple2 je...
Menu kali ini : UNGKEP AYAM VERSI PEDAS
Kenapa versi pedas?? sebab my mom selalu buat ungkep yg x pedas..
Lets :
Bahan untuk dikisar :
- Bawang merah 5 ulas
- Bawang putih setengah labu
- Halia - 1 cm
- Kunyit - 1 cm
- Ketumbar - 2 sudu teh
- Cili api - 10 biji
- Dan satu cawan air
Serai - 3 btg dititik
Air asam jawa setengah cawan kecil
Kentang dipotong mengikut kreativiti
Dan Bahan utama: Ayam dipotong mengikut kehendak memasing (aku suka potong kecik2)
Cara :
- Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau
- Masukkan ayam dan kentang godek-godek ratakan dengan bahan tumis tadi
- Masukkan serai dan air asam jawa
- biarkan sehingga mendidih.
- Dengan menggunakan api perlahan, keringkan sikit kuah ayam tersebut. ( Ni versi aku sendiri sbb aku kurang suka yg berkuah )
DAN INILAH HASILNYA!!!!
UNGKEP AYAM ...
Sekali makan licin semua.. First time masak ni, dan the best part is hubby sangat suka ^_______^ senyum sampai telinga
Notakaki:cubamasakresipilainplakuntukperutsuamitercinta
No comments:
Post a Comment