Princess

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Friday, December 16, 2011

Benarlah kata org JAUH PERJALANAN LUAS PEMANDANGAN OR PANDANGAN ERK???huhu.. mana2 yg diterima seadanya k.....

Yup!!!sgt bersetuju ngan entry kali nie....

Bcoz of ....(Panjang citer nye)

One day, Cik iqa ikut my bos g Cyberjaya untuk submit dokumen ke pihak kementerian..ha!!! before tu, lupa nak hapdet my new life after practical ~~Now, im working as a administration Officer but I still cant to join gment anymore .. memng stresss la coz x dapat nak aply lg!!! Gara-gara Graduation Day Cik Iqa adalah pada tahun 2012...(sangat sedey k~~ x tipu nie)

Ok , berbalik pada Entry kali nie, Lepas balik dari cyberjaya my bos dapat kol from her son to attend “briefing tender” kat Pan Pacific Hotel. Disebabkan this talk akan bermula lagi setengah jam, so, ngan Cik Iqa sekali diangkutnya untuk mendengar talk tersebut....

Al- Kisah pertama....

Situasi: Dalam Perjalanan ke Kuala Lumpur(skema ke??)ok tukar!! KL

Kondisi : stabil..huhu xde kaitan ~~hanya gurauan semata dua

Masa: antara 1.30- 2.00 ptg

Masalah: Pergaduhan antara 2 gender

Hubungan: Couple( wase nye la)



picture ilham serta sumbangan En. Google yg mmg suka membantu serta merapu~~

Dan al kisah bermula....

Sepasang couple yang nampak serasi di pandangan mata umum... berbaju matching bercolour jingga... dan berhenti di tepi jalan..

Cik Iqa pun xtaw apa yg di bincangkan, but tiba2 gurl nie baling helmet then helmet jatuh tergolek melintasi jalan.....

Mungkin agaknya si guy ni syg kan helmet dan terus mengejar helmet yg bergolek nie... Tiba2... hon berbunyi...

PPPPPPPPPPPPPPOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOONNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN!!!!!

Saat mencemaskan!!!!!

Bayangkan sebuah kereta (i think pesona) dtg dan hampir melanggar this guy....

Cuba bayangkan lagi~~~ kalau this guy dilanggar... Oh!! Sgt menyesal itu pmpn !!!!!

But yg berlaku, laki tersebut sempat mengelak. Fuhhhhhhhhh...........LEGA right????

Tu la kisah nyer~~ bg Cik Iqa apa pun berlaku please bertindak rasional.. Most important, kalau Cik Iqa jadi this gurl, Cik Iqa xkan wat mcm tu kat org yg tersyg.. bergaduh skali skala tu adat lah, tapi tindakan tersebut x wajar k!!! Baling helmet???? For what??!!! Nak bg pecah kpale ke???

N for guyz sorang ni pun, watpe lah g kejar helmet tu, sah2 la kete bnyk kat situ, cer pk mana lg pnting, helmet or nyawa,,,

Ei............ x puas hati btul nie!!!!! Pk la sblm bertindak!!! Klu kena langgar x pasai2 entry kali nie dah tukar jadi “ HAI APALAH NASIB” . mana taknya terkorban semata2 kerna helmet tercinta~~hadooooiiiii....Lu pk lah sendiri~~~

Situasi kedua: Habis catku dipijak penunggang motor(huhu, cam gempak jer situasi)

Lokasi: beberapa meter daripada kejadian pertama tadi

Al-kisah bermula,...

Traffic Light merah, dan cam bese la melihat suasana dan keadaan keliling yang sgt sibuk dengan dunia masing2. Then kat area tepi tu ada lah 4 manusia yg di pk pk 3 org tersebut adlh foreignor( mengapa cik Iqa berkata sedemikian??? Mungkinkah kerna warna kulit mereka???atau rambut yg bergulung???? Atau jelingan mata????hahahahahaha..itu sumer tiada kaitan sebenar nya.....) dan lg sowang mcm chinese look, but x sure la cina atau melayu n i think this guy is their bos..

Si mamat 3 org ni pun syok jer mengecat , cat yg tepi jln tu.. hitam putih tu.... then ada la sowang pnunggang motor yg berhemat ni berhenti.mmg lah kena stop, sbb traffic light merah kn~~~ then tup2 dyer berhenti dan dengan selesa dan bergaya nya kaki trus landing atas batu yg baru sahaja di cat..huhuhu,, klu di landing di cat hitam xpew, but truly muly nye dilanding nyer kaki pnjg beliau di cat putih...huhu.... Muka foreignor tu pun kelat semacam jer ... sekelat keria eh keria ke peria erk???? Mane2 jew la~~~



kowang nampak x hitam putih tu?????? yg putih tu lah yg di cop rasmi design tapak kasut mat moto.. mahal bukan?????=)


Dah pijk nk wat gane kn???? Truskn je lah pijak~~huhu(dalam hati said: mesti dah control malu mat moto ni)hahaaha

Tiba2 ad satu moto nie trus sahaja berlalu dan lnggar lmpu isyarat yg sdg merah menyala~~~ Setelah diamati baru lh perassan, upenye ni mamat yg gaduh ngan gf dyer td... tapi mana gf dyer????ditinggalkan????atau meninggalkan??? Hanya mereka berdua yg taw~~~{ jgn nak jaga tepi kain org k}huhuhu..

Situasi ke 3: balik daripada talk

Lokasi :traffic Light yg merah tanda berhenti

Ada la seorg uncle yg menjual putu mayam mgunakn moto ... itu x menjadi ksalahn k. Yg menjadi ksalahn nyer skg mengapa masih sempat menjual putu mayam tersebut kepada penunggang moto yang berada di sebelah beliau??? Siap trun dr moto lagi this uncle..huhu,, mungkin rezeki nya tertulis di situ~~ Tapi kalau ada polis sure kena kn???? Xpe la ... simpati ngan pk cik ni coz bersusah payah mencari rezeki.... dan halal~~~ tapi kan...................................................

Kenapa pak cik tu tulis kt papan PUTHU MAYYAM???? Bukn ke sepatut nye PUTU MAYAM????

~~Cik Iqa naik hairan~~~


inilah rupa PUTHU MAYYAM tersebut=)

maaf lh~~ x sempat nak selitkan pic byk2.. nak kijo nie.. banyak kija nak kena submit.. papai olz~~~

Thursday, August 4, 2011

Rakyat Malaysia memang tolak ansur~~

assalamualaikum...

topik kali ni memang hangat kan,,,, even skang musim hujan tetap terasa hangat nyer..huhuu

ap yg ingin cik iqa share kali nie adalah berkenaan dengan Rakyat Malaysia yang bertolak ansur~~

seyes i love you all malaysian..muax3..hahahah(flying kis xpew kan?)

kenapa dan mengapa cik iqa berani wat statement begitu????

al kisah bermula~~~

begini cerita nya...

al Maklumlah aku ni baru je berjinak2 dalam dunia permotoran..(cewaah~~~ayat nak gempak kan??bagi pang skali, terus tersedar)

sebenar nye baru la berjinak untuk drive kereta..huhu.. i got license last year, then trus menetap di Selangor~~

as a practical student, aku pun kena la membawa diri sendiri untuk menjalani latihan industri ini...(siapa la yg nak membawa daku yg berat ni kan...kena la bawa diri sendiri..)

kete pun xda , so aku nek kancil la kan~~~tu pun pinjam si abe punya~~~


ini kancil sangat kiut tapi x suke la nek kancil nie....

yg ni suke=)



pinjam picture dari perodua..ehehhehe..

mana bley upload kancil si abe, marah nanti beliau(takut nyer bile beliau marah2 ni)

berbalik pada topik, disebabkan aku berstatus P di jalan raya, mostly pengguna jalan raya sangat berbaik hati menghormati new driver ini..

adakah mereka terlihat P yg tertampal di cermin kereta???




atau adakah yg memandu kereta tersebut chumillllll???

hahahhah..... (gelak jahat)

apa pun, aku  nak ucap banyak2 terima kasih kepada pemandu n pengguna jalan raya yg memahami pemandu berstatus P macam cik iqa nie...

kowang memng d best la~~~~

nanti jumpa cik iqa, senyum2 la yerk..nanti aku belanja mam kueh raya..mesti kowang suka kan....

then, alang2 menyeluk pekasam, pekasam pun dah habis di makan...

aku citer la experience drive k..

First time drive..tu dia!!!! jamed p dan blik... time p tu, ad excident then time balik tu ada satu lori ni rosak lak tgah jalan~~~

maka lewat lah sampai opis~~~ maaf bos..minta ampun, jgn potong allowance..hhehehheh

then hari2 berikut nya berjalan lancar~~

semalam plak, terasa berada dalam lautan apabila memandu dalam cuaca hujan yang sangat lebat...

menjadi pengalaman pertama juga memandu ketika hujan dan di plus2 ngan jamed...

perjalanan pulang yang hanya 1/2 jam menjadi 2 jam...

ap pun yg penting selamat sampai~~~

corat coret pun tamat~~huahuahua(nak lagi!!)


header baru lagi?????

assalamualaikum everybody....

salam Ramadhan

sekian lama jejari x mencorat coret kat blog kecayangan nie...
tiba2 terajin puler..

1)adakh disebabkn di bulan Ramadhan nie, kerajinan itu bertambah????(tapi sebenarnyer TIDAK K!! kerna amt banyak kerja yang tertangguh(dapan kuma!!)>

2)atau semangat untuk mencorat coret kerna header daku yg baru???huhu..
kasi lempang coz suka tukar2 header....(pang!!)


ni la header pertama yg digunakan

ha,,,,,then header ke2 ..header ni pkai sekejap jer coz x braper nak kemas pengeditan ....




dan inilah header yang ke3.. sikit punya lama untuk meng edit nyer~~~but finally im satisfied ok!!

den kerajinan yg seterusnya untuk meng header blog dengan wajah baru mencetuskan idea yg x berapa nak cetus gak la.... hahahah(gelak jahat..




n yg terakhir inilah,hati kecilku pun berkata, ini bukanlah yg terakhir babe...huhu




ap yg pnting, aper pun muka blog aku, kesemua nya di edit oleh Saidatul atiqa a.k.a tuan empunya blog...=)

aper pown jawapan nyer xkan merubah siapa penulis blog ni k.. cepat atau lambat untuk mencorat coret ap yg ingin dikongsikan, ia nyer langsung x menjejaskan kesihatan ,,hahahhhahhah(gelak jahat),,ops!!!bulan pose x ley gelak jahat!!batal pose baru taw...


Monday, May 23, 2011

kEnaPa PutRaJaYa????

Kenape!!!kenape!!!kenape!!!

PutRaJaYa menjadi tempat pilihan untuk berpraktikal...

First of all...

Bcoz of
*
*
*
*

ELAUN!!!

nampak mcm mata duitan kan..ahaks.. tidak ok!!

sangat penting untuk dapat elaun .

how can i survive my life without money right?????

i need money!!(brkata2 dengan semangat)

second, because of

*
*




salah satu faktor yang penting...

dan org yg akan berpraktikal ngan aku tu adalah org yg rapat ngan aku

we know each other since matriculation

tada..

she is here!!




Jiha: my name is Najiha
iM from pahang
my phone no is zero one nine nine nine three three nine three nine..


penting yer kita mempunyai kawan dimana jua kita berada..
ehe.. social life!!

THIRD..

because of my SUPERHERO

org yg boleh tlg tgok2 kan aku,
jaga aku,
kawal aku..

he my love ok~~hahahaha
(ketawa jahat)-cowi cayunk..minta ampun suke ketawa jahat(rrrrrrr)

ni la beliau yg dikatakan my superhero






eh????knaper superhero pkai formal nie????

senyum lak , xgarang pown???

slah picture nie...

jap
jap

baru la ada gaya superhero..

cer tengok tngan..mantop gitu.
...siap ngah terbang lg!!hebat!!hebat!!

(cdit to by:xmo mrah2 ea.. joke ckit2 xpew kan..ehehe,, gf mu ini memng nkal terlebey)

FOURTH
!!

because of my bodyguard..

actually adeq aku yg kompom mampu menjaga aku sepanjang aku di sana..

ni dyer adeq aku:



alamak!! cmne nie????nampak gIgI ajew...

salah picture lg?????

mana la picture adik aku nie...

tada!!!

PEACE NO WAR OK!!!

n the last reason is...

kami dikhabarkan mendapat penginapan..

but last week , company agtaw penginapan x dapat disediakan

so, kami pun cari la umah sewa..

Alhamdulillah..
patah tumbuh hilang berganti(ada kaitan kew?)

umah sewa pun dapat ngan bayaran yg sesuai ....

kerana kami masih student~~

terimalah seadanya...


SEHINGGA BERJUMPA LAGI..PAPAI

ASSALAMUALAIKUM


Thursday, May 19, 2011

anda KrEaTiF????SayA juGa~~

tajuk pown dak mention KREATIF..

so, ap yg akan di kongsi adlah berkaitan ngan something yg kreatif..

aku memang kreatif..hahahah(gelak jahat) sambil tangan kat dada mata pandang atas

aku sangat kreatif mengarah ..hehe


hasil dari arahan aku..

inilah hasil nya..
ehem ehem ehem

tada!!!!
comel kan?? perasan sendiri , pang!

zoom lagi cikit la...bg nampk sumer jelawat..ehe
.
.
.
.
.
.
.
.


gambar yg dah diedit oleh akak .. xnampk pun sebarang noda di raut wajah.,(ahaks.i like~~~)

hehe.. ni la jam yg di request oleh si abe

akhirnyer daku berjaya menyiapkan juga..

eheheehe(gelak kuat2 tanda puas hati)

cdit to "abg n akak yg wat ni" thanx atas jam dinding yg sgt comey nie..

dari zero jadi hero sudey.
nanti saya blanje abg n akak mkn angin kat luar umah ea~

hope my si abe berpuashati ngan curahan ideaku untuk create jam nie..


kowank yg berminat nak create hadiah atau souvenier ...mcm salah aku eja~~`

just klik SINI

jumpa lagi papai..

assalamualaikum

Hormon vs Emosi wanita

JANGAN mudah melenting atau cepat melatah andai wanita yang anda kenali sebagai seorang yang sabar atau periang boleh berubah emosinya secara tiba-tiba. Perubahan ini mungkin menyebabkan mereka menjadi seorang yang begitu sensitif, mudah marah, cepat tersinggung atau sebagainya.Tidak kira siapa pun wanita terbabit sama ada ibu, kakak, adik, isteri, teman wanita, bahkan yang bergelar nenek sekalipun boleh mengalami perubahan emosi seumpama ini.Hakikatnya ialah bukan mudah menjadi seorang wanita. Namun, inilah yang harus dilalui oleh wanita dalam meniti setiap fasa kehidupan mereka.

Bermula dari peringkat bayi, kanak-kanak, remaja, dewasa hinggalah mencecah ke usia emas, terlalu banyak perubahan fisiologi dan biologi yang harus dilalui oleh seseorang wanita.Andai kurang persediaan dan pengetahuan mengenai setiap fasa perubahan ini, banyak masalah boleh timbul.Masalah bukan saja dihadapi oleh wanita terbabit, malah kepada orang yang rapat dengan mereka.

Pakar perunding obstetrik dan ginekologi di sebuah hospital swasta di Kuantan, Dr. Suraya Arshad berkata, perubahan ini biasanya tidak
disedari oleh ramai wanita.Sebaliknya, ia lebih banyak dikesan oleh mereka yang hampir dengan wanita terutama pasangan mereka.
Menurut beliau, salah satu aspek yang mungkin tidak difahami oleh sebahagian besar wanita, mahupun mereka yang berada di sekelilingnya, ialah emosi seseorang wanita.

``Ini kerana emosi dan perasaan seseorang wanita banyak dipengaruhi
oleh hormon yang terdapat dalam tubuhnya.

``Bagaimanapun, para penyelidik masih dalam kajian mencari punca
mengapa wanita begitu mudah terdedah pada perubahan emosi,'' katanya.

Beliau tidak menafikan kurangnya pemahaman berhubung perubahan emosi wanita boleh menjadi salah satu faktor yang menyumbang kepada penceraian.Dr. Suraya memberitahu, emosi wanita banyak dipengaruhi oleh hormon-hormon tubuh mereka.Dua hormon utama yang terdapat dalam tubuh wanita ialah hormon estrogen dan progesteron.

``Kedua-dua hormon ini mempunyai kuasa dan pengaruh yang cukup besar
dalam setiap fasa kehidupan seseorang wanita.

``Sekiranya berlaku ketidakseimbangan pada hormon-hormon ini, maka ia
boleh menyebabkan perubahan terutama kepada mood wanita terbabit,''
katanya.

Hormon ini dihasilkan oleh kelenjar ovari. Penghasilannya dipengaruhi oleh sebahagian hormon yang dirembeskan oleh kelenjar pituitari dalam otak.Peranan kedua-dua hormon ini bukan sekadar hanya mengatur pusingan haid seperti perubahan pada dinding rahim dan pengeluaran darah haid.Pada masa yang sama hormon-hormon ini mempunyai kesan pada tisu-tisu tubuh. Ini termasuklah buah dada, tulang, pembuluh darah, jantung, saluran usus, pundi kencing dan kulit.Dr. Suraya menjelaskan, ketidakseimbangan hormon-hormon estrogen dan progesteron boleh menyebabkan perubahan kepada wanita terbabit.

``Ini termasuklah perubahan tingkah laku atau emosi yang menyebabkan
mereka menjadi seorang yang mudah sensitif, tertekan, mudah marah atau
mengalami kemurungan,'' ujarnya.

Bagaimanapun, katanya, bukan semua wanita mesti melalui perubahan emosi.Pusingan haid, kehamilan, keadaan selepas bersalin, ketidaksuburan dan menopaus boleh mengakibatkan perubahan mood yang menyebabkan seseorang wanita seolah-olah mengalami kemurungan.Malah, para penyelidik turut mengesahkan bahawa hormon boleh mempengaruhi pengeluaran endorfin yang berfungsi mengawal emosi dan mood.

Tambah beliau, tiga fasa kehidupan yang menyebabkan wanita boleh
mengalami perubahan ketara ialah:

- Fasa sebelum pusingan haid

- Fasa selepas melahirkan anak

- Fasa selepas menopaus (putus haid)


A. Fasa sebelum pusingan haid (Pre-menstrual syndrome - PMS)

Di seluruh dunia, berjuta-juta wanita menganggap apa yang berlaku setiap bulan umpama satu pusingan jam biologi.Keletihan, mudah tersinggung, perut kembung, masalah jerawat dan sebagainya sering kali dikaitkan dengan pusingan haid.Sehingga hari ini belum ada satu teori yang berjaya membuktikan mengapa wanita mengalami perubahan mood atau emosi setiap kali mereka hampir dengan fasa pusingan haid mereka.Bagaimanapun, ia dikaitkan dengan perubahan hormon yang menimbulkan tindak balas abnormal.Gejala PMS biasanya terjadi seminggu sebelum seseorang wanita mengalami pusingan haid.Ia akan hilang beberapa hari selepas haid berlaku. Gejala-gejala ini hanya sementara waktu dan tidak begitu mengganggu rutin harian seseorang wanita.Ia merangkumi gangguan pada psikologi, perut, kulit, kandungan cecair pada badan dan lain-lain.Ini termasuklah perubahan dari segi selera makan, kemaruk makan,
jerawat, mood terganggu, gangguan tidur dan emosi terlalu sensitif.


B. Fasa selepas melahirkan anak

Fasa ini yang juga dikenali dalam istilah perubatan sebagai post partum depression (PPD) merupakan satu keadaan di mana wanita mengalami kemurungan selepas melahirkan anak.Penurunan hormon estrogen yang mendadak selepas bersalin dikatakan faktor yang menyumbang kepada masalah seumpama ini.Ketidakseimbangan hormon boleh berlaku kepada semua wanita, namun mereka yang tidak menanganinya dengan baik boleh mendapat psikosis.

PPD boleh terbahagi kepada tiga kategori:


- PPD baby blues. Seseorang wanita boleh termasuk dalam kategori ini
sekiranya mereka mengalami perubahan emosi atau mood dalam tempoh dua minggu selepas melahirkan anak.Bagaimanapun, bukan semua wanita yang melahirkan anak melalui fasa seperti ini. Wanita di Barat dikatakan lebih ramai mengalami fasa ini berbanding wanita Asia dengan anggaran sebanyak 80 peratus.

Biasanya wanita terbabit akan mengalami gejala seperti:

a. kesedihan

b. menangis lebih daripada biasa

c. lebih sensitif

d. mudah tersinggung

e. rasa berdebar-debar


Wanita yang mempunyai masalah dalam rumah tangga dan mengalami banyak komplikasi semasa hamil lebih terdedah kepada risiko ini.Risiko ini meningkat sekiranya mereka pernah mempunyai sejarah PPD. Gejala yang dialami ini biasanya akan hilang selepas sepuluh hari.


- PPD kemurungan. Wanita yang dikategorikan dalam kumpulan ini
mengalami gejala-gejala seperti:

a. Perasaan putus asa

b. Tidak boleh memberi tumpuan

c. Gangguan ingatan

d. Perasaan bersalah

e. Rutin harian seperti makan terganggu


Masalah ini kebiasaan dialami dalam tempoh sebulan selepas bersalin dan terus berlaku dalam tempoh beberapa bulan.Mereka yang menghadapi masalah ini perlu diberi bantuan. Mereka memerlukan rawatan kaunseling, terapi psikiatri dan sokongan emosi ahli
keluarga.


- PPD psikosis. Di kalangan masyarakat Melayu, PPD psikosis dikenali
sebagai penyakit gila meroyan.

Individu terbabit mengalami gejala seperti pesakit mental.

Antara gejala-gejala yang dialami ialah:

a. Mendengar suara-suara halus

b. Tingkah laku yang pelik seperti gelak atau

bercakap seorang diri

c. Kekeliruan yang ketara

d. Sentiasa dalam keadaan ketakutan

e. Memiliki tenaga fizikal yang begitu kuat

f. Mengalami kesukaran untuk tidur

g. Keinginan untuk membunuh diri


Seperti juga PPD kemurungan, individu yang mengalami penyakit gila meroyan perlu menerima bantuan dan rawatan.


C. Fasa menopaus (putus haid)

Menopaus merupakan satu perubahan biologi yang normal apabila ovari wanita tidak lagi menghasilkan dua hormon wanita, estrogen dan progesteron.Perlu difahami bahawa menopaus bukan sejenis penyakit. Ia adalah satu titik perubahan yang harus diterima secara positif oleh seseorang wanita, baik dari segi emosi mahupun fizikal.Bagaimanapun, menopaus boleh menjadi salah satu punca utama kemurungan.Menopaus boleh berlaku apabila seseorang wanita mencapai usia dalam lingkungan umur pertengahan 40-an hingga lewat 50-an.Menopaus menyebabkan wanita mengalami perubahan hormon. Penghasilan hormon estrogen mula berkurangan dalam tempoh beberapa tahun sebelum menopaus.

Perubahan pada penghasilan hormon ini boleh menyebabkan seseorang wanita mengalami perubahan emosi seperti:

- kemurungan (bergantung kepada tahap keterukan)

- cepat marah

- mudah tersinggung

- sukar tidur

- rasa panas

- pelupa

- Sesetengahnya mengadu sentiasa rasa sedih atau sakit-sakit badan

- fikiran bercelaru


Bagi menangani masalah ini, wanita boleh mendapat rawatan terapi gantian hormon (HRT).

Menopaus mungkin dianggap oleh sebahagian besar wanita sebagai fasa yang terpaksa dihadapi apabila mereka melangkah usia tua, tetapi ia juga mempunyai banyak kebaikan.Mereka kini bebas daripada belenggu pusingan haid pada setiap bulan. Wanita harus menerima menopaus sebagai satu titik permulaan kehidupan baru dalam hidup mereka

CuCaH!!

n3 kali nie sgt2 wat aku mepuyai variety of feeling( tadi jawab exam Bi.. asyik nak ber speaking ajew) - ni la kesan yg bley dikatakan dasyat apabila terkena penyakit kurang rehat time exam..haha...

berbalik pada VARIETY of Feeling (happy+ smile+sad+cry).. erm apa sebenar nye nie..

IRFAN!!!!
i miss him .. erm... miss sangat.. 3 month x balik.. my mom said Irfan dah pandai bercakap..

but.. i see the video.. baby!! where ur teeth???
huhu..ilunk suda sumer gg depan(ini adalah kesan pemakanan yang manis k!! )

my mom ada send video ..

CUCAH=)


video

nie la video nyer..

tapi awat senget..

layan ajew la~~~njoy yerk

to my mom.. thanx sangat

my lovely adeq: i miss u muah muah.. kish banyak kali..

papai ols~~

Saturday, April 16, 2011

WaiTing...



lagu ni khas untuk my love~~~

percintaan jarak jauh yg sememangnya kena percaya antara satu sama lain..

just wanna to say...

I'M REALLY MISS YOU...


Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
saat ku harus bersabar dan trus bersabar
menantikan kehadiran dirimu
entah sampai kapan aku harus menunggu
sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
kadang kuberpikir cari penggantimu
saat kau jauh disana
ooo…


Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
entah penantianku takkan sia-sia
dan berikan satu jawaban pasti
entah sampai kapan aku harus bertahan
saat kau jauh disana rasa cemburu
merasuk kedalam pikiranku melayang
tak tentu arah tentang dirimu
apakah sama yang kau rasakan

reff:
walau raga kita terpisah jauh
namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
dan rasakan a a a aku
kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
terhapus ruang dan waktu
percayakan kesetiaan ini
akan tulus a a ai aishiteru


Bridge:
hapus sendiri pikiran melayang terbang
perasaan resah gelisah
jalani kenyataan hidup tanpa gairah
o…uo..
banyak segala misi dan ambisimu
akhiri semuanya cukup sampai disini
dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
kumohon kau kembali

bIRtHDaY GiRL LaGi??????

assalamualaikum....

mai.. mai.. mai rapat2...

ceq nak crita lagi al kisah birthday girl....

ni kali ke 3 ceq dok post crita birthday nie...

nak wat cmna na.... kengkawan ceq suma dok pakat nak kuaq bulan 4....

la nie dok crita sal NUR HARIZAH pulak la na...

al kisah pun bermula....

dak yana , dak qmc , la nie...tanggal 15 april dak ezah plak...

ceq nyanyi lagi skali la na...

ALLAH SELAMATKAN KAMU..

ALLAH SELAMATKAN KAMU...

ALLAH SELAMATKAN NUR HARIZAH..

ALLAH SELAMATKAN KAMU...


(nyanyi cam dalam crita haji bakhil ...xtaw crita pa)huhu

ehem..ehem..

dengan ini ceq mengisytiharkan..

harizah sudah tua....

yeay!!!!
4 org sudah kengkawan ceq dah tua...

from me:

semoga panjang umoq..

murah rezeki +anak ramai..

kawin , jemput la kami na...

n GOOD LUCK IN YOUR LIFE....



ni la wajah bila x trima kenyataan umoq da 22 taun...huhu sabaq na..

p/s: sori na ezah... lewat sehari coz tadi ada test QTI..

yg pnting nak agtaw kat u oll....

i mishhhh u ollzz...ezah, eroh,nanad,nazirah,qmc,mumu n yana..

muax2...

papai~~~~

Wednesday, April 13, 2011

bIRtHDaY GiRL 2

ASSALAMUALAIKUM SEMUA......




ha.... ni lg sowang bez fren aku punya birthday...




via gambaq di atas.... mesti kowang da kenal kan wpun beliau menutup mulut nyer~~~

nak taw x sbb apa kwn aku sowang nie tutup mulut????

sebab

sebab

sebab

sebab......

dyer j*ngang...(jgn bgtaw dyer taw)huhu..

to my love qmc..

HAPPY BIRTHDAY CAYUNK..

aku doakan...

SEMOGA PANJANG UMUR N MURAH REZEKI...

NAMPAKNYA UMUR DAH MENINGKAT LAGI SETAHUN....

HARAP LEBIH MATANG DAN MATANG DAN MATANG LAGI~~~~

yg paling nak agtaw...

sho sho sho showi cgt2...

lambat wish.. bz ckit ngan exam...

then, nak agtaw yg paling penting..

cayer

kangen

canget

came

kamoooooo...

lap u qmc...


fuhhh.... lamer aku wat luahan perasaan kat kwn aku nie...

akhir nyer aku berkesempatan untuk wish juga...

ok la...

ni la wajah kawan aku selepas operate ...


tada~~~~




pesanan penaja: actually qmc a.k.a ain nie x j*ngang pown...

aku pun xtaw al kisah mengisah awat la dya duk tutup mulut...

cer..cer... cer tengok dyer senyum...

MANIS KAN???

xyah der nak tutup mulut yerk cyg...

once more time~~~

HAPPY BIRTHDAY CAYUNK~~~

Tuesday, April 12, 2011

Bahaya senggugut




Oleh NORLAILA HAMIMA JAMALUDDIN



SENGGUGUT bukan sekadar kekejangan teruk ketika haid, tetapi ia turut menjadi petanda penting supaya semua wanita yang mengalami masalah ini menjalani pemeriksaan awal bagi mengesan kewujudan endometriosis.

Endometriosis adalah penyakit yang berlaku apabila tisu endometrium, iaitu tisu pengalas dinding rahim (yang sepatutnya tanggal ketika haid) ‘tumbuh’ di luar rahim — sama ada di ovari, tiub Fallopian, ligamen yang menopang rahim atau di mana saja dalam rongga pelvik.

Tisu endometrium juga boleh berkumpul di hampir semua lokasi dalam badan, antaranya pundi kencing, usus, faraj, apendiks, rektum (dubur), parut pembedahan Caeserean (pembedahan ketika bersalin) termasuk tempat terpencil seperti otak, saraf siatik, paru-paru dan kulit.

Apabila ada di luar rahim, tisu endometrium menjadi pertumbuhan menyakitkan. Ia akan berubah bersama perubahan hormon ketika pusingan haid. Ketika haid, tisu ini juga akan pecah dan berdarah.

Bezanya, lapisan endometrium dalam rahim akan tanggal dan dikeluarkan bersama cecair uterin (sebagai darah haid) tetapi pendarahan daripada endometriosis tidak mempunyai jalan keluar. Pengumpulannya menyebabkan tisu di kawasan ia melekat menjadi radang dan berparut.

Sebagai tindak balas terhadap keadaan tidak normal ini, badan menghasilkan tisu parut untuk melingkungi tempat berkenaan. Keadaan ini menyebabkan wanita mengalami kesakitan dan tekanan pada pelvik atau senggugut setiap kali haid. Mereka juga akan berasa sakit ketika mengadakan hubungan seks.

Punca endometriosis masih tidak diketahui dengan tepat, tetapi saintis percaya ia disebabkan aliran haid retrograd atau menyongsang; iaitu darah haid mengalir masuk ke dalam tiub Fallopian. Sel endometrium dalam darah haid akan melekat di tempat tertentu dan mula mendatangkan masalah.

Dianggarkan 10 hingga 20 peratus wanita mengalami gejala endometriosis sewaktu dalam peringkat subur. Walaupun ia biasanya berlaku di kalangan wanita berumur antara 25 hingga 40 tahun, endometriosis boleh dialami wanita bermula dari kali pertama mendapat haid hinggalah menopaus, tidak kira sama ada mempunyai anak atau tidak.

Semua gejala endometriosis mungkin kekal, berkurang walaupun tanpa dirawat atau meningkat dengan tiba-tiba. Namun biasanya gejala ini berkurang ketika mengandung atau selepas menopaus.

Bagaimanapun, ada wanita mempunyai endometriosis tanpa mengalami gejala. Malah, tahap kesakitan dialami juga tidak boleh dijadikan pengukur saiz endometriosis kerana ada wanita berasa sangat sakit walaupun endometriosisnya kecil dan sebaliknya.

Senggugut tidak harus dianggap perkara biasa, sebaliknya perlu diberi perhatian serius, terutama jika anda mengalaminya sejak mula mendapat haid. Masalah ini boleh berlaku pada bila-bila masa dan wanita boleh mengesan perubahan haid mereka pada usia lewat 20-an dan 30-an.

Selain masalah kesihatan, endometriosis boleh mempengaruhi kesuburan seseorang. Ini kerana kehadiran pertumbuhan endometriosis dalam tiub Fallopian misalnya boleh menghalang laluan telur dari ovari ke uterus untuk bersenyawa dengan sperma. Keadaan ini menyebabkan seseorang wanita sukar mengandung.

Kehadiran endometriosis menyumbang 10 peratus kepada masalah kemandulan dan dianggarkan 30 hingga 40 peratus wanita yang mempunyai endometriosis mengalami kesukaran untuk hamil.

Bahkan tisu parut yang terbentuk sebagai tindak balas terhadap kerengsaan daripada endometriosis akan kekal dan mungkin boleh menyebabkan kesakitan, walaupun selepas wanita putus haid.

Rawatan

Rawatan bukan saja bertujuan meringankan kesakitan dan gejala endometriosis, tetapi lebih penting ialah menyekat penyakit ini daripada merebak dan memulihkan kesuburan pesakit kerana kemampuan untuk mengandung dapat dipertingkatkan jika endometriosis dirawat.

Selain itu, rawatan awal membolehkan seseorang wanita mengekalkan fungsi organ pembiakan kerana pada peringkat yang teruk, doktor mungkin terpaksa menjalankan pembedahan pembuangan uterus dan ovari. Ini bermakna seseorang wanita akan putus haid cepat dan tidak berpeluang mengandung lagi.

Endometriosis boleh dirawat dengan menyekat tahap hormon estrogen dan progesteron yang merangsang pertumbuhan sel endometrium. Secara umumnya ia boleh dibahagikan kepada dua iaitu pengambilan ubat atau pembedahan.

a. Ubat

# Pil pencegah kehamilan

Biasanya endometriosis dirawat dengan pil pencegah kehamilan. Pil ini akan menghentikan pengeluaran telur dan kitaran haid pesakit buat sementara waktu. Ia dapat mencegah endometriosis daripada merebak dan mengurangkan kesakitan. Bagaimanapun, kaedah ini hanya sesuai jika endometriosis masih kecil.


# Hormon estrogen

Pemberian hormon ini, sama ada dalam bentuk pil atau suntikan pada dos tinggi, boleh mengganggu fungsi ovari dan mengurangkan rangsangan terhadap pertumbuhan endometrium. Bagaimanapun, ia juga hanya sesuai jika saiz endometriosis kecil.


# Derivatif hormon lelaki (testosteron)

Diambil secara oral boleh menghalang badan menghasilkan hormon estrogen dan menghentikan pertumbuhan sel endometrium.

b. Pembedahan


# Pembedahan konservatif

Bagi mengekalkan kemampuan wan++ita untuk mengandung. Biasanya dilakukan kepada wanita muda dan masih mahu mempunyai anak. Pembedahan ini akan membuang lapisan endometriosis atau ia dimusnahkan dengan laser.


# Pembedahan bukan konservatif

Hanya dilakukan jika semua cara di atas tidak berkesan. Ia termasuk sama ada membuang ovari saja, ovari dan uterus atau ovari dan tiub Fallopian. Dalam kaedah ini wanita tidak akan berpeluang untuk mengandung lagi.

Justeru, masalah endometriosis perlu ditangani di peringkat awal. Jika anda mengalami masalah senggugut yang teruk, segera jalani pemeriksaan. Untuk maklumat lanjut mengenai endometriosis, sila layari laman web www.ogsm.org.my

Gejala

Gejala paling umum ialah:


# Kesakitan pelvik yang teruk ketika kitaran haid (sama ada sebelum, semasa atau selepas haid). Ada kala kesakitan menjadi lebih teruk pada penghujung haid.

# Sakit ketika mengadakan hubungan seks.

# Sakit dalam usus ketika haid.

# Sakit ketika buang air kecil.

# Abdomen (perut) kembung ketika haid.

# Pendarahan yang banyak atau tidak menentu.

# Kelesuan (akibat pendarahan terlalu banyak).

# Cirit-birit atau sembelit.

Tuesday, April 5, 2011

bIrtHDaY GuRLzzzz~~~~



NI LA BIRTHDAY GURL...(BUKAN GAMBAR SEBENAR..HUHU)


happy birthday to you
happy birthday to you
happy birthday to zuliana..
happy birthday to you....

dear zuliana anak pak cik ismail...

wanna to wish

HAPPY BIRTHDAY...
nampak nyew umor da meningkat lagi setahun...
bile aku boley mam nasi minyak keluaran org balok nie..
huhuhu

aper pun

ikhlas

dari

atooollll....

*semoga panjang umo n murah rezeki

*hidup sentiasa dalam rahmat Illahi

*fwenz 4 ever..

n

(malu nak agtaw)
.
.
.
.
.
.
.

I MISSSSSS YOOOOUUUUU!!!!
KAPAN MAU KETEMU?????





TAAADDAAAAA!!!! INILAH GAMBAR SEBENAR..
TETAP CHUMILLL GITU...
MACAM GAMBAR ATAS PUN ADA KAN??
adakah mereka ada pertalian darah???

atau

bau2 bacang????

biarlah tuan dyer yg menjawab:

papai.....

KAHWIN AWAL


assalamualaikum....

untuk entry kali ni, aku nak berkongsi cerita sal kawin awal ...
bunyi mcm menakutkan bukan..

rilex2.ni bukan pertandingan ataupun bukannya nak suh kowang bertukar pikiran untuk kawin awal(wpun aku taw rmai kgkawan aku yg merancang untuk berkahwin..huhu).... jgn gentar k....be steady yerk!!!

ap yg menarik hati daku untuk berkongsi sal kawin awal nie adalah bcoz aku ad terbaca satu story yg bg aku sgt menarik....

seyes cakap aku pun x ter pk....

yokkkkkk!!!!

***************
Saya berusia 21 tahun, dan sudah berkahwin. Masih muda bukan? Suami saya berusia 23 tahun. Juga masih muda. Kami berdua masih belajar. Jadi, mengapa berkahwin? Kalau ikut kata mak ayah, "Nak bagi bini makan apa? Pasir?"

Perjalanan cinta saya tidak mudah. Sebelum berkahwin, saya pernah teruk dikecewakan bekas kekasih. Dia minta masa 3 tahun dari tarikh kami 'declare', untuk bersedia untuk berkahwin. Hampir 3 tahun, saya ditinggalkan untuk perempuan lain. Kecewa? Sudah tentu. Jujur, saya hampir bunuh diri. Saya mengalami tekanan hidup sehingga tidak berhubung dengan dunia luar.

Tapi selepas itu baru saya sedar kehadiran suami saya yang sudah 4 tahun menunggu peluang. Pada mulanya, saya ingat sekadar 'cinta rebound', tetapi selepas 2 bulan berkenalan dan bercintan, suami saya melamar untuk berkahwin. Pada mulanya, saya ingat satu gurauan. Akhirnya si dia berani hubungi ayah saya dan minta izin untuk berkahwin kerana takut kehilangan saya lagi.

Ayah saya pun dahulu berkahwin ketika belajar; ketika beliau tahun 1 peringkat ijazah.

Suami saya pelajar perubatan tahun 3, dan saya cuma tinggal 2 bulan untuk mengakhiri pengajian. Ayah saya bersetuju memandangkan saya sudah kecewa, takut juga pisang berbuah dua kali. Akhirnya, kami berkahwin. Dengan mahar RM 200, sebentuk cincin emas, tiada hantaran, tiada majlis, kami bernikah.

Simple bukan? Kenapa perlu pening?

Kalau anda lelaki, anda mesti ingin berikan segala yang terbaik untuk bakal isteri anda.

Dan, kalau anda perempuan seperti saya, semestinya inginkan hantaran yang tinggi (lulusan ijazah sekarang, hantaran RM10K ke atas). Perlu tidak?

Maaf perempuan, kalau terasa. Saya bukan jual diri, saya tidak perlukan hantaran RM10-20K. Saya tidak letak harga untuk nilai diri sendiri dan harga cinta saya. Ini masalah kalau kita kahwin cara Melayu; bukan cara Islam.

Saya perempuan lulusan ijazah, saya ada tulang 4 kerat, dan saya boleh berusaha, kenapa perlu mengharap dengan lelaki? Suami bukan untuk dibebani, tapi untuk disenangi. Isteri bukan untuk dibeli, tapi untuk dikasihi.

Kos kahwin sekarang paling rendah pun RM20K serba serbi. Hantaran, majlis, belum baju, pelamin. Tapi cuba fikir, perlu tidak? Baju raya kan masih ada, cantik lagi. Kasut raya pun masih baru.

Kenapa perlu buat majlis di hotel, dewan orang ramai kan ada? Kalau rasa sangat mahal untuk katering, boleh upah orang masak, tinggal sediakan bahan dan peralatan. Bersanding tak perlu, buat penat badan duduk macam tunggul depan orang.

"Seganlah. Nanti orang kata apa."

"Isk, buat malu belajar tinggi-tinggi, tak dapat hantaran."

Hai, ni mentaliti Barat. Bagi yang beragama Islam, ingat rukun nikah.

Tanggungjawab selepas kahwin yang penting. Lebih baik duit sewa pelamin jadi duit persiapan untuk anak pertama. Prioritikan penggunaan duit anda. Kos bersalin bukan murah. Kalau di hospital kerajaan, paling kurang perlu ada RM400-500. Tapi di hospital swasta, minimum RM2000. Kos ada anak sangat tinggi sekarang.

Pernah cuba lihat harga setin susu bayi di pasar? Harga lampin pakai buang? Dan sekarang, anda masih terfikir pelamin itu penting? Ini tak kira duit nak beli kenderaan, beli rumah. Pening!!

Jadi jangan bebankan diri anda dengan majlis perkahwinan yang membazir dan tidak perlu.

Saya bahagia sekarang. Boleh keluar dengan suami tanpa rasa takut dan malu, disentuh lelaki bukan mahram. Dan suami saya tidak perlu takut saya diambil lelaki lain seperti dahulu. Apa semua yang pasangan bercinta lakukan, kini kami lakukan dengan halal. Dan kami boleh lakukan lebih dari itu, dengan halal. Tidak perlu risau. Kami aman dan bahagia. Saya dan suami masih bercinta. Masih belajar mengenal sesama sendiri. Dan percayalah, tak guna bercinta lama-lama.

Seganlah keluar dengan pasangan yang tidak halal untuk anda. Saya dan suami, masih seperti pasangan yang baru bercinta. Saya mampu tanggung hidup sendiri, kerja dan cari duit sendiri. Buat apa menyusahkan suami? Dan suami berusaha belajar bersungguh-sungguh (bagi pelajar perubatan, anda faham maksud saya), untuk mendapat keputusan yang cemerlang. Saya tahu ego lelaki tercabar, tetapi saya jujur cintakan suami saya. Saya tak ingin jadi beban, cukup asal dia berasa senang dengan saya.

Tidak perlu nafkah yang besar, semampu yang ada saya terima.

Bakal-bakal isteri sekalian, bersyukurlah dengan suami anda. Dan bakal-bakal suami sekalian, hargai isteri kamu. Terima kekurangan dan kelemahan pasangan anda. Persamaan membina keserasian, perbezaan itu melengkapkan.

Rezeki Tuhan ada di mana-mana. Jangan putus asa. Berkahwinlah! Semoga anda semua
merasa tenang dan bahagia..

*********


so... apa pendapat kowang???

penting ke hantaran sumer tue???

mcm mana ngan tanggungjawab dan kewangan akan datang??? itu lagi penting bukan???
amanah Allah...
tuntutan untuk bersederhana dalam apa pun...
yg penting jgn membazir k!!!

peringatan untuk diri sendiri n kengkawan..

(dalam fikiran skg, kalu mampu xpew kan wat grand2

dan hati berkata seumur hidup hanya sekali... huhu)

tapi citer nie membuatkan aku ber pk berjuta kali...

itu sumer x penting.. yg penting masa akan dtg....

adoi...

lemahnya manusia biasa nie... sering terlalai dengan bisikan syaitan...

sekali lagi aku ber pk seumur hidup hanya sekali...

ermmmmm....
penghujung entry yg ak mampu kata " tunggu n lihat"

sekian..
cdit to yg share criter... thanx...

Friday, April 1, 2011

IRFAN KENYIT MATA


MY LOVE:

IRFAN.... AKAK HARAP ADEQ SIHAT2 SLALU...
xmo sakit2 taw syg...
akak syg adeq.. muah kat pipi yg tembam tue

ph0t0ShoOt 1@kOLePeRLiS

Assalamualaikum...

Untuk entry kali ini, aku ngan berbesar hati nyew nak berkongsi about FRIENDSHIP...

kita sering dengar ex-gf or ex-bf ..TAPI kita x pernah dengar ex-frenz.. btul x???
kowang sepatutnya setuju ngan pkara nie kan.. kalu x setuju tiada paksaan K~~~



First of all aku perkenalkan dulu our photographer:




photographer selaku driver tidak berbayar kami adalah akmal haqim...
aku sertakan pi assistant tidak bergajii beliau...maisarah.

then..aku mencari pic photographer ke2 kami tapi tidak ditemui...
wahai syamimi zulkiflee..adakah kamu sudah me remove nya????

our moments...

gerak 5.30 ptg jam aku dan 5.00 ptg jam dak mai..
kami mengalami perbedaan waktu sebab ap??
ha!!! sebab kami duk jauh cgt~~~
petronas utara vs petronas selatan...

ni hasil photosh000000t pertaMA kami~~~
credit to photographer: thanx for the appreciation moments~~~



ni ala2 free style @ tolong bebaskan aku~~~
smart kan pic nie...

credit to syamimi zulkiflee, thanx yer bebeh!!!



yg nie plak versi tolong ingatkan aku~~~

~~tolong ingatkan aku kisah ku tersedar dengan saku penyeluk masa~~`-ana raffali
huhu(terlebey sudah)- lagu favourite aku...
so aku x kisah beliau menang ajl baru2 nie..
alamak terlebey sudah...
skali lagi credit to syamimi zulkiflee: thanx cyg....



dalam kami bergambar. kami turut mengadakan pertandingan imbangan badan..

kowang agak2 saper menang???
ha tu kowang cr sendr~~~

comey2 upenye kawan aku nie.. cute mute gitu...
(proud to be ur fwens lalink2 cumer...)

cdit to akamal hakim: thanx yer !!!!



ni plak versi berebut tiang..
eh!!!tiang ker???
aper ea ni????
batang ea???
bukan juga...
aku gelarkan tiang ajew la...
tiang x beraper nak tiang...

pic ni shown acara berebut tiang..
maka ada lah yg gagal untuk mendapat tiang...
boleh cuba lagi yerk mai cyg... next photosh00t plak...

credit to akmal hakim...thanx once more time..



then, aku wase bnyak sgt pic aku masukkan,,,
last pic ni kitowang snap kat restoran nelayan..
tipah tertipu...arghhhhhh
mahal btoi makanan di situ,,,,



ni pic kami terakhir pada malam tersebut kerana mimi n areda tlah melanggar kontrak bergambar secara haram di changlooooon...

ha.. ni la kengkawan aku kat UUM...
dyorang jugalah tempat mengadu, bercerita, berkongsi.. bergaduh pun ye juga...
hopefully our friendship will forever..
cdit to syuhada: xmo nangis2 ea cyg sem depan kami dah xde~~~~


PERSAHABATAN KAMI BEGITU BERHARGA(IQA,DAYA,MIMI,MAI,AREDA)

jumpa lagi yer di lain maser: papai u oll...