Assalamualaikum..
Entry masak - masak sempena cuti Tahun Baru..
Kalau last preggy , teringin makan ketam, sanggup ke RnR Awan Besar , cari ketam.. memang sedap sesuai dengan harga.. hehe
Preggy kali ni pun i ols teringin nak makan ketam, nk ke RnR Awan Besar lagi terasa jauh plak sejak berpindah ke Bumi Klang ni.
So, ajak hubby pergi econsave and rembat 2 ekor ketam. Cukuplah kan untuk mama ngan papa Maira je.. Maira mana boleh makan seafood lagi...
Menu yang simple je.. Sangat simple tapi serius sedap!!! ( erk~ puji masakan sendiri plak!!)
Bahan2:
- 2 ekor ketam , yang disiang dan diketuk2 serta dibelah dua oleh Encik suami
- 10 batang cili api
- 2cm kunyit hidup
- 2 batang serai yg diketuk
- 5 ulas bawang merah. (ulas ke?? ) bolehlah...
- setengah cawan air
- santan (sebiji kelapa)
- timun (dibuang kulitnya dan potong ikut kreativiti)
STEP:
- cuci bersih ketam
- Blend cili api, kunyit hidup dan bawang dengan air
- Masukkan bahan yang diblend tadi dan serai kedalam periuk sehingga mendidih.
- Kemudian masukkan ketam dan timun serta santan.
- Masak guna api sederhana kecil sehingga mendidih..
- DAN SIAP!!!!!
Simple kan?? Cubalah!!!
SELAMAT MENCUBA~
Notakakilentik: Puashatidapatmasaksendiriuntukfamily^____^
No comments:
Post a Comment